4.9 op basis van 56 reviews
4.9/5

Wat zijn Long tail zoekwoorden?

Long tail zoekwoorden zijn zoekwoorden of zoektermen die specifiek en uitgebreid zijn, terwijl short tail zoekwoorden meer algemeen en korter zijn.

Bijvoorbeeld, een short tail zoekwoord zou kunnen zijn “katten” terwijl een long tail zoekwoord zou kunnen zijn “kattenvoer voor overgewicht”.

Long tail zoekwoorden zijn vaak minder competitief en kunnen gemakkelijker zijn om te rangschikken in de zoekresultaten van Google, terwijl short tail zoekwoorden vaak meer competitief zijn en moeilijker zijn om te rangschikken. Het kan nuttig zijn om beide types zoekwoorden te gebruiken in je zoekwoordstrategie, afhankelijk van je doelen en doelgroep.

Ga je voor short tail of long tail zoekwoorden?

Het is moeilijk om te zeggen wat het beste werkt voor SEO, omdat dit afhangt van verschillende factoren, zoals het doel van je website, je doelgroep en de concurrentie in je niche. Beide short tail en long tail zoekwoorden kunnen nuttig zijn in een SEO-strategie, afhankelijk van wat je wilt bereiken.

Short tail zoekwoorden zijn vaak meer algemeen en korter, en ze kunnen nuttig zijn als je wilt dat je website goed gevonden wordt voor een breed scala aan zoekwoorden die licht aan je doelgroep kunnen aansluiten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een blog hebt over algemene onderwerpen of als je een webshop hebt met een breed aanbod aan producten.

Long tail zoekwoorden zijn vaak specifieker en uitgebreider, en ze kunnen nuttig zijn als je wilt dat je website goed gevonden wordt voor specifieke, lange zoektermen die sterk aan je doelgroep aansluiten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een nichewebsite hebt of als je wilt dat je website goed gevonden wordt voor specifieke producten of diensten.

Wat zijn zoekwoorden?

Zoekwoorden zijn woorden of zinnen die gebruikers invoeren in een zoekmachine, zoals Google, om naar specifieke informatie of websites te zoeken. Zoekwoorden kunnen allerlei verschillende vormen aannemen, afhankelijk van wat iemand zoekt. Bijvoorbeeld, iemand kan zoeken naar “kattenvoer”, “beste restaurants in New York” of “hoe je een auto opkrikt”.

Bedrijven en website-eigenaren gebruiken zoekwoorden om te bepalen welke zoektermen ze op hun website moeten gebruiken om ervoor te zorgen dat hun website goed gevonden wordt door gebruikers die naar relevante zoekwoorden zoeken. Zoekwoorden kunnen ook worden gebruikt in advertenties om ervoor te zorgen dat deze worden getoond aan mensen die naar relevante zoekwoorden zoeken.

Het is belangrijk om een goed begrip te hebben van welke zoekwoorden relevant zijn voor je doelgroep en hoe je deze op een effectieve manier op je website en in je online marketingcampagnes kunt gebruiken. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat je website beter gevonden wordt door mensen die naar relevante zoekwoorden zoeken, wat kan leiden tot meer verkeer en beter presterende advertenties.

Hoe breng in je kaart wat de juist long tail zoekwoorden zijn?

Er zijn verschillende manieren om in kaart te brengen wat long tail zoekwoorden voor je website of webshop zijn en om deze te identificeren hebben wij de beste tools op een rijtje gezet. 

1. Google Suggest

Google Suggest is een functie van Google die aanvullende zoekwoorden en zinnen suggereert terwijl je begint met het intypen van een zoekopdracht in de zoekbalk van Google. Dit kan nuttig zijn om ideeën op te doen voor long tail zoekwoorden die aansluiten bij wat mensen zoeken.

Als je bijvoorbeeld begint met het intypen van “kattenvoer” in de zoekbalk van Google, kan Google Suggest aanvullende zoekwoorden en zinnen suggereren, zoals “kattenvoer voor allergieën”, “kattenvoer voor gewichtsverlies” en “kattenvoer zonder granen”. Deze suggesties zijn gebaseerd op wat andere mensen hebben gezocht en kunnen nuttig zijn om ideeën op te doen voor long tail zoekwoorden die relevant zijn voor je doelgroep.

Google suggest

Google Suggest is een handig hulpmiddel om te gebruiken als je wilt weten wat mensen zoeken en om ideeën op te doen voor long tail zoekwoorden die aansluiten bij wat mensen zoeken.

 

2. Zoekwoordplanner

De Zoekwoordplanner is een hulpmiddel van Google AdWords dat je kunt gebruiken om zoekwoorden te onderzoeken en te genereren. Het is een gratis hulpmiddel dat je kunt gebruiken om te bepalen welke zoekwoorden het beste passen bij je doelgroep en om te zien hoeveel zoekvolume deze zoekwoorden hebben.

Om de Zoekwoordplanner te gebruiken, moet je je aanmelden voor een Google AdWords-account en vervolgens naar het tabblad “Zoekwoorden” gaan. Hier kun je zoekwoorden opgeven en de tool geeft suggesties voor aanvullende zoekwoorden en gegevens over de zoekvolume van deze zoekwoorden. Je kunt ook specifieke doelgroepen opgeven om te zien welke zoekwoorden het meest relevant zijn voor deze doelgroepen.

zoekwoordenplanner

De Zoekwoordplanner is een handig hulpmiddel om te gebruiken als je wilt weten welke zoekwoorden het beste passen bij je doelgroep en om te zien hoeveel zoekvolume deze zoekwoorden hebben. Het kan ook nuttig zijn om te gebruiken als je wilt weten welke zoekwoorden het meest relevant zijn voor specifieke doelgroepen.

3. Ahrefs

Ahrefs is een betaald SEO-hulpmiddel dat je kunt gebruiken om je website te onderzoeken en te verbeteren. Het biedt verschillende tools en functies, waaronder zoekwoordonderzoek, analyse van backlinks, websiteverkeer en concurrentie-analyse.

Met Ahrefs kun je zoekwoorden opgeven en de tool geeft suggesties voor aanvullende zoekwoorden en gegevens over de zoekvolume van deze zoekwoorden. Je kunt ook de backlinks van je website onderzoeken om te zien van welke websites je links ontvangt en hoe sterk deze links zijn. De websiteverkeer-tool van Ahrefs kan je helpen om inzicht te krijgen in hoeveel verkeer je website ontvangt en hoe dit verkeer zich verhoudt tot die van je concurrenten.

Ahrefs is een uitgebreid SEO-hulpmiddel dat je kunt gebruiken om verschillende aspecten van je website te onderzoeken en te verbeteren. Het is een betaald hulpmiddel en heeft verschillende abonnementen beschikbaar, afhankelijk van je behoeften.

Hoe achterhaal je long tail zoekwoorden in Ahrefs?

De volgende stappenplan laat je heel makkelijk zien hoe je long tail zoekwoorden kan achterhalen in Ahrefs:

  1. Maak een account aan bij Ahrefs en log in.

  2. Ga naar het tabblad “Zoekwoordonderzoek” en klik op “Zoekwoordonderzoek”.

  3. Voer een seed zoekwoord in (dit is het startpunt voor je zoekwoordonderzoek). Bijvoorbeeld, als je een webshop hebt voor hondenvoer, kun je “hondenvoer” invoeren als seed zoekwoord.

  4. Klik op “Zoeken” om de resultaten te bekijken.

  5. Bekijk de lijst met zoekwoorden die Ahrefs heeft gegenereerd. Deze lijst bevat zowel short tail als long tail zoekwoorden die relevant zijn voor je seed zoekwoord.

  6. Sorteer de lijst op “Zoekvolume” om de long tail zoekwoorden te zien met het laagste zoekvolume. Deze zoekwoorden zijn vaak minder competitief en kunnen gemakkelijker zijn om te rangschikken in de zoekresultaten van Google.

  7. Maak een lijst van de long tail zoekwoorden die het meest relevant zijn voor je website en doelgroep. Je kunt deze lijst gebruiken om je content en SEO-strategie te richten op deze zoekwoorden.

Michael

Michael

Michael is een ervaren WordPress developer met een passie voor het creëren van professionele en gebruiksvriendelijke websites. Hij heeft jarenlange ervaring met het ontwikkelen van aangepaste WordPress themes en plugins, en heeft een diepgaande kennis van PHP, HTML, CSS en JavaScript. In zijn vrije tijd houdt Michael ervan om zich te verdiepen in de nieuwste ontwikkelingen in de WordPress-gemeenschap en deel te nemen aan verschillende online en fysieke evenementen om zijn vaardigheden te verbeteren en te delen met anderen.

Ook leuk