4.9 op basis van 56 reviews
4.9/5

Wat is Google Analytics 4 (GA4)?

Als je op de hoogte bent van de ontwikkelingen in de wereld van online marketing, heb je waarschijnlijk al gehoord dat Google op 1 juli 2023 het gloednieuwe Google Analytics 4 (GA4) zal introduceren in plaats van Universal Analytics (UA). Met de nieuwe versie van GA4 zou het analyseren van het verkeer op je website eenvoudiger moeten zijn en zou het je meer inzichten moeten geven. Maar wat zijn precies de veranderingen die er in GA4 zijn aangebracht? En hoe zal dit jou als website-eigenaar beïnvloeden? In deze tekst behandelen we deze en andere belangrijke vragen over GA4.

Wat is Google Analytics 4?

Google Analytics 4 (GA4) is de nieuwste versie van Google Analytics, een webanalyse-tool die door Google wordt aangeboden. Het is bedoeld om website-eigenaren inzicht te geven in hoe gebruikers hun website gebruiken en hoe ze hun online aanwezigheid kunnen verbeteren. GA4 biedt nieuwe en verbeterde functies zoals geavanceerde analysemogelijkheden, automatisering van gegevensverzameling en -analyse, en integratie met andere Google-producten zoals Google Ads en Google Tag Manager. GA4 zal de huidige versie, Universal Analytics (UA), gaan vervangen en zal vanaf 1 juli 2023 beschikbaar zijn.

Wat verandert er ten opzichte van Universal Analytics (UA)?

Er zijn een aantal belangrijke veranderingen tussen Google Analytics 4 (GA4) en Universal Analytics (UA). Hier zijn enkele van de belangrijkste veranderingen:

  • Machine Learning: GA4 maakt gebruik van machine learning-technologieën om gegevens te analyseren en inzichten te genereren. Dit betekent dat GA4 in staat is om automatisch patronen te detecteren en voorspellingen te doen op basis van de verzamelde gegevens.
  • Automatisering: GA4 biedt automatisering van gegevensverzameling en -analyse, waardoor het proces van het verzamelen en analyseren van gegevens eenvoudiger wordt.
  • Gegevensmodellering: GA4 biedt een nieuw gegevensmodel dat gericht is op gedragsanalyse, in plaats van het verzamelen van gegevens alleen op basis van sessies en pagina’s.
  • Meerdere Apparaat- en kanaal-integratie: GA4 biedt de mogelijkheid om gegevens te verzamelen van meerdere apparaten en kanalen, zoals websites, mobiele apps, e-commerce, en offline activiteiten.
  • Nieuwe rapporten en Metrics: GA4 biedt nieuwe rapporten en metrics, zoals lifetime value, conversion paths en cross-device analysis.
  • Nieuwe koppelingen met andere producten : GA4 is nauw verbonden met andere producten van Google zoals Google Ads, Google Tag Manager, BigQuery en Google Data Studio, waardoor het eenvoudiger wordt om gegevens te delen en te analyseren.

Kan je Universal Analytics (UA) omzetten naar Google Analytics 4(GA4)?

Ja, het is mogelijk om je Universal Analytics (UA) account om te zetten naar Google Analytics 4 (GA4). Google biedt een migratie-assistent waarmee je de gegevens van je huidige UA-account kunt overzetten naar GA4.

De migratie-assistent helpt je bij het kopiëren van je gegevens, instellingen en rapporten van UA naar GA4. Het kan echter wel enige tijd duren voordat de migratie is voltooid, afhankelijk van de grootte van je account en de hoeveelheid gegevens die je wilt overzetten.

Houd er wel rekening mee dat er enkele verschillen zijn tussen UA en GA4, zoals gegevensmodellering en nieuwe rapporten, dus het is aan te raden om na de migratie je GA4 account te verkennen en te controleren of de gegevens en instellingen juist zijn overgezet. Ook de rapporten kunnen anders zijn, dus het is verstandig om te controleren of de gegevens die je nodig hebt nog steeds beschikbaar zijn.

Google Universal Analytics verdwijnt

Google heeft aangekondigd dat Universal Analytics (de huidige versie van Google Analytics) in 2022 zal worden vervangen door Google Analytics 4 (GA4). Er is geen specifieke datum bekendgemaakt waarop Universal Analytics zal verdwijnen, maar het is verwacht dat de overgang naar GA4 geleidelijk zal plaatsvinden gedurende het komende jaar. Google zal ondersteuning blijven bieden voor Universal Analytics tot dat het vervangen is door GA4.

Michael

Michael

Michael is een ervaren WordPress developer met een passie voor het creëren van professionele en gebruiksvriendelijke websites. Hij heeft jarenlange ervaring met het ontwikkelen van aangepaste WordPress themes en plugins, en heeft een diepgaande kennis van PHP, HTML, CSS en JavaScript. In zijn vrije tijd houdt Michael ervan om zich te verdiepen in de nieuwste ontwikkelingen in de WordPress-gemeenschap en deel te nemen aan verschillende online en fysieke evenementen om zijn vaardigheden te verbeteren en te delen met anderen.

Ook leuk