4.9 op basis van 56 reviews
4.9/5

Wat is een pillar page?

Een pillar page is een centrale webpagina die gebruikt wordt om informatie te verzamelen over een specifiek onderwerp of thema. Deze pagina fungeert als een hub of achtergrondinformatie over het onderwerp en kan links bevatten naar andere, meer specifieke webpagina’s die dieper ingaan op verschillende aspecten van het onderwerp. Deze specifieke pagina’s worden vaak “clusterpagina’s” genoemd.

Het idee achter een pillar page is om een goed begrip te geven van het onderwerp als geheel en om bezoekers te helpen bij het navigeren naar meer specifieke informatie op de website.

Wat zijn clusterpagina's?

Clusterpagina’s zijn webpagina’s die gerelateerd zijn aan een centrale “pillar page” en dieper ingaan op specifieke aspecten van het onderwerp dat op de pillar page wordt behandeld. Ze vormen vaak een “cluster” of groep van gerelateerde pagina’s die allemaal verbonden zijn met de pillar page. Zoals ik al zei, zijn clusterpagina’s meer specifiek dan de pillar page en gaan ze dieper in op specifieke onderwerpen die gerelateerd zijn aan het algemene thema van de pillar page. 

Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om aanvullende informatie te geven over onderwerpen die op de pillar page zijn behandeld, of om informatie te geven over gerelateerde onderwerpen die niet op de pillar page zijn behandeld. De clusterpagina’s kunnen ook links bevatten naar nog meer specifieke informatie op de website. Het idee achter het gebruik van clusterpagina’s is om bezoekers te helpen om snel de informatie te vinden die ze zoeken en om de website overzichtelijker te maken voor zoekmachines.

Voorbeelden van Pillar pages?

Er zijn veel mogelijkheden voor pillar pages, afhankelijk van het onderwerp of de branche waarin je werkt. Hier zijn enkele voorbeelden van pillar pages die gebruikt kunnen worden in verschillende contexten:

 • In de gezondheidszorg: een pillar page over gezonde levensstijl, met links naar clusterpagina’s over onderwerpen als voeding, beweging, stressbeheersing en slaap.
 • In de technologie: een pillar page over softwareontwikkeling, met links naar clusterpagina’s over onderwerpen als programmeertalen, softwarearchitectuur en projectmanagement.
 • In de reisbranche: een pillar page over reizen naar Zuidoost-Azië, met links naar clusterpagina’s over onderwerpen als vervoer, accommodatie, bezienswaardigheden en culturele gewoonten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar je kunt pillar pages gebruiken voor bijna elk onderwerp waarover je informatie wilt verzamelen op je website. Het belangrijkste is dat de pillar page een goed begrip geeft van het algemene onderwerp en dat de clusterpagina’s dieper ingaan op specifieke aspecten ervan.

Hoe maak je een pillar page?

Met de volgende stappenplan kan je zelf een pillar page maken. Kom je er niet uit neem dan contact met ons op.

 1. Kies een onderwerp: Bepaal wat voor soort informatie je wilt verzamelen op je pillar page. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een specifiek product, een dienst, een branche of een algemeen onderwerp.

 2. Bedenk de doelgroep: Bepaal voor wie je de pillar page wilt maken. Wie zijn je ideale bezoekers en wat willen ze weten over het onderwerp?

 3. Verzamel informatie: Zoek naar relevante informatie over het onderwerp. Dit kan variëren van algemene achtergrondinformatie tot specifieke details.

 4. Maak een structuur: Bedenk hoe je de informatie op de pillar page wilt presenteren. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van kopjes, lijsten, tabellen of afbeeldingen.

 5. Schrijf de pillar page: Gebruik de verzamelde informatie om de pillar page te schrijven. Zorg ervoor dat de tekst leesbaar is en dat de belangrijkste informatie op een logische manier wordt gepresenteerd.

 6. Maak clusterpagina’s: Bedenk welke specifieke onderwerpen je wilt behandelen op de clusterpagina’s en maak deze pagina’s aan. Zorg ervoor dat ze goed aansluiten op de informatie op de pillar page en dat ze elkaar aanvullen.

 7. Maak links: Maak links van de pillar page naar de clusterpagina’s en vice versa, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren tussen de verschillende pagina’s.

 8. Promoot de pillar page: Zorg ervoor dat je bezoekers naar je pillar page leidt door middel van social media, e-mailmarketing, zoekmachineoptimalisatie (SEO) en andere marketingmethoden.

Door deze stappen te volgen, kun je een effectieve pillar page maken die bezoekers helpt om snel de informatie te vinden die ze zoeken en die de navigatie op je website vergemakkelijkt.

Ook leuk