WordPress / Online Marketing

/

WordPress & Elementor Specialist

Tof dat je weer terug bent. Kunnen wij je helpen met het bouwen van een website?

Wat is: Ajax

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

AJAX of Asynchronous Javascript en XML, is een groep technieken die worden gebruikt bij webontwikkeling waarmee een webpagina met een server kan communiceren zonder de pagina opnieuw te laden. Met AJAX kunnen applicaties op het web gegevens uitwisselen met de server zonder de bestaande webpagina te verstoren. Hoewel de “X” bedoeld is voor XML, is het niet nodig XML te gebruiken voor de uitwisseling van gegevens. JSON kan in plaats daarvan worden gebruikt.

In computerprogramma’s zijn bewerkingen ‘asynchroon’ als ze onafhankelijk van andere processen werken. Daarom hoeft de webpagina niet opnieuw te worden geladen om informatie naar de server te sturen. De exacte methode hiervoor gebruikt iets dat een XMLHttpRequest-object wordt genoemd, wat in feite een interface is waarmee scripts AJAX-verzoeken kunnen uitvoeren.

AJAX is niet slechts één technologie. Al deze technologieën werken samen om één HTTP- of HTTPS-verzoek te creëren. Volgens Jesse James Garrett, die de term voor het eerst bedacht, zijn de volgende technologieën verwerkt:

HTML
CSS
Document Object Model
XML
XMLHttpRequest-object
Javascript

In WordPress is AJAX in actie te zien in het berichtbewerkingsscherm, waar je een nieuwe categorie kunt toevoegen terwijl je een bericht schrijft zonder de pagina opnieuw te laden. Een ander voorbeeld is te zien op de opmerkingenpagina waar u een opmerking kunt goedkeuren of verwijderen zonder de pagina opnieuw te laden.